"Ελαιόλαδο-Ελλάδα": σχέση αλληλένδετη

 

Ελαιόλαδο

Τις τελευταίες δεκαετίες, αναδεικνύεται ραγδαία η αξία της Μεσογειακής διατροφής, με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά και επίκεντρο το Ελαιόλαδο. 

Με πολλαπλά οφέλη στην υγεία και με την ικανότητα να χαρίζει νοστιμιά σε όλα τα φαγητά, το Ελαιόλαδο, είναι ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος  της διάσημης μεσογειακής διατροφής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η υιοθέτηση του Ελαιόλαδου στην βάση της  διατροφικής συνήθειας οδηγεί στην μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρυνσης, και ως εκ τούτου στην προστασία από στεφανιαία νόσο,ενώ δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση του αίματος.

Παγκόσμια υπάρχουν περίπου 850 εκατομμύρια ελαιόδενδρα και το μεγαλύτερο μέρος αυτών-πέραν του 95%-καλλιεργείται στη λεκάνη της Μεσογείου, λόγω ιδανικών κλιματικών και εδαφικών συνθηκών. Αντίστοιχα στην Ελλάδα η ελαιοκαλλιέργειας & παραγωγή υπερτερεί έναντι όλων των υπολοίπων καρποφόρων δέντρων.

  Η ιστορία του Ελαιόλαδου

Η ελιά εμφανίζεται στον πλανήτη πολύ πριν οι άνθρωποι οργανωθούν σε κοινωνίες. Η αρχή της καλλιέργειάς της στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο πιθανολογείται στον 4ο π.χ και βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων, πιθανότεροι τόποι παραγωγής είναι τα παράλια της Μικράς Ασίας, η Κρήτη και η Μεσσηνία.

Κατά τους αρχαίους χρόνους θεωρούνταν ευλογημένο δένδρο.Το «χρυσό υγρό», σύμφωνα με τον Ομηρο, αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης, φάρμακο, καθώς επίσης πηγή μαγείας και θαυμασμού: οι αθλητές το έτριβαν σε όλο τους το σώμα, γιατί πίστευαν ότι θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη και οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών αγίων και των μαρτύρων, καθώς ήταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας.

Ο Ιπποκράτης τόνιζε τη θεραπευτική αξία του  ελαιολάδου και στον περίφημο Κώδικά του αναφέρει περισσότερες από εξήντα (60) φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου.

Ήταν το δώρο της Αθηνάς- Θεά της Σοφίας- στους Αθηναίους για την ίδρυση της πόλης τους.

Μέχρι και τη σύγχρονη εποχή αποτελεί το κλασσικότερο σύμβολο της Ειρήνης και είναι το έπαθλο των νικητών στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Είναι παρθένο Ελαιόλαδο και έχει παραχθεί μόνο με φυσικές & μηχανικές διαδικασίες, με τέλειο άρωμα και γέυση. Η ελεύθερη όξύτητά του δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5%.

Συνθήκες

- Το χρώμα του ελαιολάδου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ το ανοιχτού χρυσοπράσινου και του σκούρου πράσινου.

- Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται η οξύτητα, π.χ. 0-1%.

- Το πώμα της φιάλης ή του δοχείου πρέπει να είναι σφραγισμένο και ερμητικά κλεισμένο (ασφάλεια γνησιότητας)

- Η  πρέπει να είναι από υλικό P.E.T. ή γυαλί, υλικά που θεωρούνται φιλικά για το περιβάλλον και ασφαλή για ένα ευαίσθητο προϊόν, όπως το Ελαιόλαδο.

-Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει κρυστάλλινη καθαρότητα

-Οι συνθήκες φύλαξης του ελαιόλαδου στο ράφι να είναι τέτοιες ώστε το προϊόν να προστατεύεται από τις ακτίνες του ηλίου και από τη ζέστη. Επιπρόσθετα θα πρέπει να αποφεύγεται ή υγρασία

UA-37081492-1